Lees verder
21 organisaties uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar voor statiegeld. Onder de vlag van “de Statiegeldalliantie” vragen ze hun regeringen om statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren.
Redactie / Nederland

Van de grootste vrouwenorganisatie in Vlaanderen tot de surfers in Nederland, van duurzame Nederlandse bedrijven tot de consumentenbond van België, van een grote afvalintercommunale tot 10 milieuorganisaties uit Nederland en Vlaanderen. Allemaal willen ze een ding:  statiegeld op blikjes en plastic flesjes

Breed maatschappelijk draagvlak

Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes terug in te leveren. Daardoor is er minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recycling van waardevolle materialen. Het zijn dan ook niet alleen milieuorganisaties die graag statiegeld op alle PET-flessen en blikjes ingevoerd zien. Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek. Dit brede maatschappelijke draagvlak wordt via de Statiegeldalliantie zichtbaar gemaakt.

Statiegeld-discussie

In zowel Nederland als Vlaanderen woedt momenteel de statiegeld-discussie. Voor de Nederlandse regering nadert het moment van de waarheid met het Rondetafelgesprek over Kunststofketen en Zwerfafval op 30 november en het Algemeen Overleg Circulaire Economie op 13 december 2017 met op de agenda onder meer de ‘petitiemotie’ Plastic Soup Surfer en het Onderzoek statiegeld kleine flesjes en blikjes. Voor de Vlaamse regering nadert het moment van de waarheid over statiegeld in 2018. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) heeft meerdere malen in de plenaire van het Vlaams parlement aangekondigd dat ze voorstander is van statiegeld en in 2018 gaat beslissen. Door hun krachten te bundelen in de Statiegeldalliantie, roepen de diverse alliantiepartners beide regeringen op om in 2018 statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren.

Een overzicht van alle alliantiepartners en hun motivatie om voor statiegeld te pleiten zijn terug te vinden op de website van de Statiegeldalliantie.