Lees verder
De eerste brug die volledig uit biocomposiet is opgebouwd, wordt morgen (27 oktober) officieel geopend in Eindhoven. De brug over de rivier de Dommel is gerealiseerd door Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE), samen met 3 kennisinstellingen en meer dan 15 bedrijven. Met een lengte van 14 meter is het 's werelds grootste biocomposiet object.
Bergen op Zoom

De brug is volgens Willem Böttger, lector biobased bouwen bij CoE BBE, een grote mijlpaal op milieutechnisch gebied. Eerder zijn er wel brugdekken en hybride bruggen met biocomposiet gerealiseerd, zoals de opklapbrug in de dierentuin Wildlands Emmen, maar nog nooit een 100% biobased dragende constructie.

Sterke, lokaal geteelde vezels van de hennep- en vlasplant vormen de basis. Deze vezels zijn gedrapeerd om een kern van biobased PLA-schuim (polymelkzuur) en kurk. Met vacuüminfusie is een biohars in de vezelpakketten gezogen. Na het uitharden is een zeer sterke sandwich brugligger ontstaan.

Ontwerp


Bij het ontwerp is gestreefd naar een optimale balans tussen mechanische en esthetische eigenschappen. Het resultaat is een slanke vorm, met hoge sterkte en stijfheid in een organisch aandoende vormgeving. Het biobased karakter van de brug komt tot uitdrukking in de vloeiende vorm van de hoofdligger en in de waaiervormige leuningen, die doen denken aan grashalmen. Het organische materiaal komt ook tot uitdrukking in de uitstraling, structuur en textuur van het materiaal.

De brug blijft overigens een onderzoeksproject en zal niet langer dan één jaar blijven liggen. In deze periode wordt de doorbuiging voortdurend gemeten met 28 sensoren.

Betrokken partijen

De 100% biocomposiet brug is ontwikkeld door diverse partijen in de Biobased Delta: het CoE BBE (een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences), samen met TU/e en TU Delft, de hogescholen Avans, HZ en Inholland, 3 ROC’s, meer dan 15 bedrijven, waaronder composietfabrikant NPSP, de gemeenten ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven, de Provincie Noord-Brabant en ruim honderd studenten. Deze ontwikkeling is ondersteund vanuit de SIA RAAK en 4TU Lighthouse programma’s van de Nederlandse overheid, door de gemeenten en de provincie.

Enkele van deze partijen zullen een presentatie houden tijdens het openingssymposium. Daaronder TU/e, TU Delft, het CoE BBE en NPSP B.V.