Lees verder
Leden van de European Bioeconomy Alliance (EUBA) hebben een beleidsaanbevelingen gedaan voor de aankomende herziening van de Europese strategie voor de bio-economie en het bijbehorden actie plan. In de 'Policy asks for the bioeconomy strategy revision' , roepen de leden op tot concrete maatregelen en een lange termijn ondersteuning voor duurzaam geproduceerde biomassa, het stimuleren van investeringen en marktontwikkeling. 
Redactie / Evere

De leden van de EUBE zijn stakeholders uit verschillende waardeketens binnen de bio-economie. Zij willen dat de Europese beleidsmakers het belang van de bio-economie volledig erkennen. Daarnaast moeten ze helpen om ervoor te zorgen dat Europa wereldleider wordt op dit gebied. De bio-economie is op dit moment al jaarlijks goed voor een waarde van €2 biljoen en voorziet zo’n 22 miljoen Europeanen van werk.

In een stabiele omgeving op het gebied van investeringen en beleid, geeft het het concurrentievermogen een boost en op de lange termijn zal de economische groei bijdragen aan de overkoepelende doelstellingen zoals de Duurzame Ontwikkeling Doelen van de Verenigde Naties. Volgens de EUBE is de bio-economie de sleutel naar een echte circulaire economie.

In het document dat de EUBA heeft opgesteld, staat wat de EU moet doen om ervoor te zorgen dat er een sterke basis ontstaat waarin investeringen in de waardeketens worden gesteund. En hoe de Europese groei van biomassa en markttoegang voor biobased producten uit de EU kunnen worden bevorderd.

Daarom vragen de leden om het volgende:

  • Biomassa: De circulaire bio-economie moet een integraal deel worden van kaders en beleid op Europees niveau;
  • Investeren: Het verhogen van financieringen en verbeteren van de samenwerking tussen financieringsmechanismen binnen de circulaire bio-economie;
  • Investeren: Het verzekeren van de toekomst van de Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU) 2.0;
  • Markten: Stimuleringsmaatregelen voor biobased producten in strategische sectoren;
  • Markten: Promoten van de zichtbaarheid van biobased producten en het stimuleren van de marktvraag.

‘De tijd is gekomen voor een ambitieuze, herziene Europese Bio-economie Strategie en een tijdgebonden goed doordacht actieplan’, aldus Jamie Fortescue, Managing Director van Starch Europe, namens de European Bioeconomy Alliance. ‘Dit is uitermate belangrijk om investeringen op het gebied van in Europa geproduceerde biomassa en bioraffinaderijen door heel Europa, te stimuleren.’