Lees verder
Traditionele gietvloeren zijn veelal gemaakt uit epoxyharsen, polyurethanen en cementachtige componenten. Dat kan duurzamer, vinden ze bij het Helmondse familiebedrijf Kornuyt.
Bergen op Zoom

Samen met het bedrijf Verdraaidgoed en het Centre of Expertise Biobased Economy (Coe BBE) werkt Kornuyt aan het ontwikkelen van biocomposietmaterialen op basis van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie.

Jasper Sluis, projectleider namens het CoE BBE: ‘We hebben drie soorten reststromen geselecteerd: koffiedik (40.000 ton/jaar), cacaodoppen (40.000 ton/jaar) en eierschalen (enkele tienduizenden tonnen per jaar). Zij zullen binnen het project richting applicaties moeten worden ‘vertaald’. Dat zijn in geval van Kornuyt gietvloeren, met als input de eierschalen en cacaodoppen. Verdraaidgoed is geinteresseerd in de verwerking van koffiedik in plaatmaterialen en (bouw)folies.

Volgens Sluis hebben deze reststromen voldoende potentieel om een vaste plek te verwerven in dergelijke applicaties. ‘Een belangrijk aspect is de prijs. Bioplastics en bioharsen kosten veelal tussen de 2 en de 15 euro per kilo. ‘Onze’ reststromen zijn aanzienlijk goedkoper, maximaal 50 euro per ton. Er zijn zelfs reststromen die een negatieve waarde (–50 euro/ton, red.) hebben.’

Prijs is echter, als we Kornuyt moeten geloven, maar een factor in het geheel. Het bedrijfsleven wil ook verduurzamen, bijvoorbeeld door materialen hoger te verwaarden of door de CO2-footprint te verlagen. Biomassa kan daaraan een aanzienlijke bijdrage leveren als het fossiele stromen kan vervangen.