Lees verder
De grootste bio-energiecentrale van Nederland in Delfzijl is nu nog efficiënter. Door de ombouw van biomassacentrale Bio Golden Raand wordt, bij gelijkblijvende hoeveelheid biomassa, nu dubbel zoveel duurzame energie geproduceerd.
Farmsum

Eneco bouwde de centrale om van een biomassacentrale naar een wamtekrachtcentrale, die naast groene stroom ook biostroom levert. Door de samenwerking tussen AkzoNobel, Eneco en Groningen Seaports  draait Chemie Park Delfzijl sinds deze week op deze biostroom. Met de overstap van gas- naar duurzaam geproduceerde stoom, vergroent AkzoNobel in één keer 10% van haar Nederlandse energieverbruik. Naast een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, betekent dit ook een CO2-vermindering van circa 100.000 ton per jaar. Dit komt overeen met 1 miljard met de auto gereden kilometers.

Ruim 10% van de Nederlandse productie van basischemicaliën komt uit Delfzijl. De industrie is onderling sterk verbonden en zorgt voor een groot deel van de werkgelegenheid in de regio. Het project maakt het chemiecluster in Noordoost-Nederland duurzamer en toekomstbestendiger. De drie partijen hebben gezamenlijk ongeveer 40 miljoen euro in het project geïnvesteerd.

Voor meer informatie zie: AkzoNobel.com