Lees verder
De Amercentrale zal de komende jaren niet alleen warmte en elektriciteit produceren, maar ook biobased producten, als het aan energiebedrijf RWE ligt.
's-Hertogenbosch

Dat zegt Mark Bouwmeester, business developer binnen RWE Generation NL in een artikel op Agro&Chemie. De centrale gaat (met subsidie) over op biomassa om het verbruik van steenkool te verminderen. Dat zijn nu voornamelijk houtpellets uit productiebossen in onder meer de VS. Om de klimaatdoelstellingen te halen, wordt op den duur overgeschakeld op laagwaardige biomassa, zoals reststromen uit de agrifoodsector en biochemie.

Bouwmeester: ‘De Amercentrale zal per jaar ongeveer 1 miljoen ton biomassa gaan verwerken. Gezien onze positie in de keten, kunnen we duurzaamheid, veiligheid, aanvoer, prijs en kwaliteit garanderen. Dat is ideaal voor bedrijven die deze biomassa om kunnen zetten in andere producten.’ Daarbij valt te denken aan biochar of C5 en C6-suikers richting chemie.

RWE werkt onder meer samen met Avantium en Corbion, in onderzoeksgroepen om houtachtige biomassa te raffineren, waarbij de suikers richting bioplastics kunnen worden omgezet en de lignine, zolang de alternatieven in ontwikkeling zijn, richting energie gaat.