Lees verder
Startups op het gebied van synthetische biologie hebben in 2016 zo'n 53% van alle investeringsfondsen op het gebied van bio-based materials and chemicals (BBMC) binnengehaald. Volgens het Amerikaanse Lux Research komt dit doordat investeerders steeds meer zien in technologie platforms, zoals bijvoorbeeld DNA synthestis-as-a-service.
Amsterdam

Investeerders hebben sinds 2010 5,8 miljard dollar in bio-based startups gepompt. De drivers achter deze ontwikkeling zijn hoofdzakelijk duurzaamheid, betere (product)prestaties en diversificatie van feedstocks. Terwijl in de periode van 2010 tot 2015 de focus nog lag op het realiseren van vervanging van de gevestigde chemicaliën, is het afgelopen jaar de focus verschoven naar ‘disruptive synthetic biology’ (synbio) en conversion technologies.

Synbio startups hebben zo’n 300 miljoen dollar binnengehaald, goed voor zo’n 53 procent van de totale investeringen in 2016. Start-ups op gebied van fermentatie en catalyse hebben respectievelijk 20% en 16% van de investeringen mogen ontvangen.

‘Investeerders hebben in 2016 een stap teruggedaan in de waardeketen om te kunnen focussen op opkomende technology platforms als DNA synthesis-as-a-service en automated genomic engenireering en lab equipment’, zegt Victor Ofh, research analist bij Lux en hoofdauteur van het rapport “Show Me the Money: Where Is Venture Capital Placing Bets in Bio-based?”.

Analisten van Lux Research hebben een database opgesteld van bedrijven en investeerders in de BBMC branche. Een aantal van hun bevindingen.

  • Synbio poised to grow bigger. De top vijf investeringen – Zymergen, Gingko Bioworks, Twist Bioscience, Elevance Renewable Science en Bolt Threads – laten zien dat de nadruk ligt op de automatisering van synbio. De bovenstaande vijf bedrijven hebben in totaal 430 miljoen dollar binnengehaald. De groei van deze platforms zou tot nog grotere cijfers in 2017 moeten leiden.
  • Spider silk catches fancy.  De superieure eigenschappen van zijdedraad van spinnen, ten opzichte van nylon en zijde van de zijderups, heeft gezorgd voor grote deals. Zo ging er de afgelopen twee jaar 82 miljoen dollar naar Bolt Threads. Het Japanse Spiber en het Duitse AMSilk hebben ook grote deals binnengehaald. Waarschijnlijk zullen opkomende bedrijven als Araknitek en Spiber Technologies snel volgen.
  • Low oil hits drop-ins, substitutes. Door de lage olieprijzen, hebben investeerders hun focus verlegd naar het commercialiseren van biobased producten, die beter presteren. Dus niet alleen ‘groene’ vervangingen zijn voor op olie gebaseerde producten. Van alle investeringen in 2016 ging 80% naar het verbeteren van producten, tegenover 46% van 2010 tot 2015.
Lux Research geeft strategisch advies en biedt kennis voor opkomende technologieën. Toonaangevende bedrijven, financiële instellingen en overheden vragen Lux Research voor hulp bij het maken van strategische keuzes.