Lees verder
Op 17 oktober was ik gastspreker op de EU-conferentie “The Role of the Regions in the European BioEconomy” in Bratislava. Opvallend, maar voor veel deelnemers lang geen gewone kost. Daarom doet Europa er nog een paar schepjes bovenop. Zo wordt de biobased/circulaire economy van een niche tot de norm in geheel Europa.
Lambert van Nistelrooij

Er zijn cijfers te over, adviesbureau McKinsey & Company schat dat de circulaire economie tegen 2030 Europa een boost bezorgt van 900 miljard euro. Dit verhoogt de competitiviteit van de Europese regio’s. EuropaBio heeft berekend dat de industriële biotechnologie tegen 2030 tussen de 900.000 en 1.500.000 jobs oplevert. Met minder input naar meer output.

Polen heeft de afgelopen maanden een spurt naar voren gemaakt. Op 6 oktober heeft dit land haar inzet vertaald in de “Łódź Declaration of Bioregions”. Ook andere Centraal- en Oost-Europese regio’s proberen, na een aarzelende start, voorlopers te worden in de circulaire economie. Regio’s spelen hierin de hoofdrol. Volgens de aanpak van ‘Slimme Specialisatie’ helpt Europa hen om snel vooruit te komen.

Deze spurt, ook wel de ‘Stairway to Excellence’ genoemd, wordt mede mogelijk gemaakt door het Regionaal Ontwikkelingsfonds. Niet alleen in eigen land: 15 procent mag worden besteed aan het inkopen van deskundigheid of samen investeren met andere regio’s in de EU. Uitwisselingen tussen bedrijven, studenten en medewerkers kunnen zo gefinancierd worden. De eerste stappen worden nu gezet. Wilt u daaraan meedoen?

Ook wordt veel gesproken over de zichtbaarheid van de biobased producten in de regio’s. De bio-economie verdient meer ruchtbaarheid. Als de consument niet weet dat hij biobased producten kan kopen, blijft de bio-economie een niche. In Bratislava werd een ware catwalk van praktische toepassingen opgevoerd. “Be good and tell it” geldt ook hier. Als Europa – over de landsgrenzen heen – hiervoor gerichte ondersteuning geeft, wordt biobased van niche tot norm.