Lees verder
Eind maart vond de grote pitchdag plaats van de Startupbootcamp Smart Materials. Uiteindelijk werden 11 startup’s toegelaten tot het programma, waaronder ook bedrijfjes met biobased concepten.
Lucien Joppen

Anique Soetermeer, managing director van de Startupbootcamp Smart Materials, trapte de pitchbijeenkomst af. Volgens Soetermeer is Brightlands Chemelot wereldwijd the place to be voor slimme materialen. ‘Er zijn meer dan 100 bedrijven die actief zijn in dit domein, op loopafstand. Ook zijn er verschillende R&D-locaties (o.a. Smart Materials Center) waar cutting edge research wordt verricht.’ Soetermeer benadrukte dat de bootcamp op zoek is naar bedrijven met baanbrekende innovaties in de pijplijn. Game changers met het potentieel om sectoren op zijn kop te zetten. In de aanloopfase schreven maar liefst 6000 kandidaten zich in, waarna na enkele schiftingen 17 bedrijven overbleven.

Hydrogel

Het Nederlandse HY2Care, een van de 11 prijswinnaars, heeft een methode ontwikkeld waarbij een biogebaseerde hydrogel (polysacchariden en een katalysator) wordt ingespoten in kraakbeen. Volgens het bedrijf is het non-invasieve methode die kan worden toegepast in verschillende gewrichten. In eerste instantie richt HY2Care zich op het injecteren van kraakbeen in knieën. Het proof of principle is daar, aldus HY2Care, maar het moet nog wel op proefdieren en uiteindelijk mensen worden getest.

Het Nijmeegse Novioponics is actief in bewasbescherming, gericht op het terugdringen van het gebruik van pesticiden. Het heeft daartoe een hydrogel ontwikkeld die in koude toestand vloeibaar is en, eenmaal opgewarmd, geleert. Het effect ten opzichte van water als drager van pesticiden is tweeledig. Door de gel worden de pesticiden gelijkmatig over de plant aangebracht. Ook is de drip, het lekken van pesticiden in de bodem, aanzienlijk geringer, aldus Linde Zhou, CEO van Novioponics. Zij stelde dat het gebruik van pesticiden met 50 procent kan worden gereduceerd. Een proof of concept is er, maar een proof of principle moet nog worden geleverd. Contacten met de sector, onder andere met Syngenta, zijn gelegd.

Super absorberende polymeren

SAP2Plus, eveneens gevestigd in de Keizer Karelstad, heeft een technologie ontwikkeld om zogenaamde super absorberende polymeren (op basis van acrylzuur) in een vochtoplossing aan te brengen op uiteenlopende materialen, waaronder ook natuurlijke stoffen als jute of katoen. De toepassingen van de technologie zijn legio, bijvoorbeeld in de productie van luiers of in de agrofoodsector. Een vertegenwoordiger van het bedrijf noemde de orchideeënteelt, waarbij 20 procent van de planten sterft door watergebrek. Door textiel in te zetten dat vocht opneemt en weer afgeeft – wat mogelijk is met deze technologie – kan de ‘orchideeënsterfte’ terug worden gebracht. ‘Onze expertise is met name gelegen in de spraytechniek, waarmee we de vloeibare polymeren aanbrengen op het oppervlak en de nabehandeling met UV-licht, aldus Marco Claessens van SAP2Plus.

Tot slot, Tiamet 3D, ook afkomstig uit Nederland, heeft nanovezels ontwikkeld, op basis van grafenen. Deze vezels kunnen worden vermengd met (bio)plastics die worden gebruikt bij 3D-printen. Momenteel hebben sommige plastics, zoals PLA, een te geringe sterkte, aldus Tiamet 3D. ‘Het zijn speeltjes, niet meer dan dat’, aldus CEO Reid Larson. ‘Met de backbone van nanokoolstofvezels wordt wel de vereiste sterkte behaald, tegen een relatief laag gewicht. Het smeltpunt van het materiaal, dat ligt tussen 150 en 260 graden Celsius, is vergelijkbaar met PLA, ABS of nylon. De truc is wel om deze vezels gelijkmatig te verdelen in de matrix. Daar zit ook een deel van onze IP in.’

Het idee achter het concept van Startupbootcamps is om technologiegedreven ondernemingen sneller en met een hogere slagingspercentage naar de markt te brengen. Het is een Europees initiatief dat in 2010 in Kopenhagen is opgezet. Inmiddels zijn er verschillende typen bootcamps opgezet, waaronder de eerder genoemde Hightech-variant en nu voor het eerst de Smart Materials-bootcamp.

‘Het concept spreekt enorm aan’, zo stelt Soetermeer. ‘Dat blijkt uit de groei van het aantal Bootcamps, maar ook door de resultaten. Gemiddeld acht van de tien startup’s vinden naar aanleiding van hun deelname aan Startupbootcamp investeerders om hun werk voort te zetten.’